Provence Alfens de d’Azur

Kastelen in Frankrijk, Franse kasteel, kasteeloverzicht, kasteelrondeleiding, Franse kastelen bezoeken. Frankrijk is zonder twijfel het beroemdste kastelenland ter wereld en ook nog eens Nederlands meest bezochte vakantiebestemming. Veel mooie Chateau’s. Een bezoekje aan een Franse kasteel mag dan ook niet ontbreken bij je vakantie bezoek. Maar met ruim 800 kastelen, is het soms moeilijk de mooiste tijdens je verblijf uit te kiezen. Frankrijk kent meerdere gebieden waar kastelen zijn..


De regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, gelegen in het zuiden van Frankrijk, staat bekend om zijn adembenemende landschappen, prachtige kustlijnen en rijke geschiedenis. Een opvallend aspect van deze regio is de overvloed aan majestueuze kastelen die overal verspreid liggen. Deze kastelen, ook wel ‘kastelen van de Provence’ genoemd, vormen een onmisbaar deel van het culturele erfgoed van de streek en bieden een boeiend venster op het verleden.

Een van de meest opvallende kastelen in de Provence-Alpes-Côte d’Azur is het Château de Baux.
Château des Baux is een indrukwekkend kasteel gelegen in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur in Zuid-Frankrijk. Dit middeleeuwse fort, hoog gelegen op een rotsachtige heuvel, biedt adembenemende uitzichten op de omringende valleien. De rijke geschiedenis van het kasteel en de schilderachtige omgeving maken het een must-visit bestemming voor liefhebbers van geschiedenis en architectuur.

Het chateau de Grignan, gelegen in het departement Drôme, is beroemd om zijn prachtige Renaissance-architectuur en zijn historische betekenis. Het is verbonden met de beroemde briefwisseling tussen Madame de Sévigné en haar dochter, waarin de charmante Provence wordt beschreven.

Een ander opmerkelijk kasteel is het Château d’If, gelegen op een klein eiland voor de kust van Marseille. Dit eilandkasteel is beroemd geworden door Alexandre Dumas’ roman ‘De Graaf van Monte Cristo’ en biedt een indrukwekkend uitzicht op de Middellandse Zee.

De Provence-Alpes-Côte d’Azur herbergt ook talloze andere kastelen, zoals het Château de Nice, dat uitkijkt over de stad Nice en een prachtig voorbeeld is van middeleeuwse verdedigingsarchitectuur. In de buurt van Avignon, het historische pauselijke paleis, het Palais des Papes, domineert de skyline en herinnert aan de periode waarin Avignon het centrum van de katholieke wereld was.

Het Château de la Napoule, dat zich in de buurt van Cannes bevindt, is een schitterend kasteel dat een mix van middeleeuwse en renaissance-elementen combineert. Het is nu een cultureel centrum en herbergt een museum en een indrukwekkende beeldentuin.

De Provence-Alpes-Côte d’Azur-regio biedt dus een schat aan kastelen en historische locaties om te verkennen. Deze kastelen vormen niet alleen een architectonische pracht, maar ook een herinnering aan de rijke geschiedenis en cultuur van deze betoverende streek. Het is een waar genot om door de Provence te reizen en deze prachtige kastelen te ontdekken, die het verleden levend houden voor de huidige generaties en toekomstige generaties om van te genieten.

Boeken Franse Kastelen